jueves, 13 de agosto de 2009

El primer mirall


Inspira profundament i aguanta la respiració. La seva ombra dibuixa un curós contorn a la pedra, creix paral·lela als branquillons d’herba seca que van gosar néixer, abans de l’estiu i dels dies de secada, d’entremig de les lloses. Com ells, ara es vincla lleugerament, esdevé fluïda per un instant, trenca en eixos difuminats les arestes de les lloses i hi forma arcs, triangles, hexàgons i altres figures menys euclidianes. En el pla tridimensional, el sol es filtra pels seus cabells, es refracta fins a l’infinit dins dels prismes de la càmera que sosté entre les mans, s’adhereix minuciosament als angles límit de les lents, dispersant fragments insignificants de calor, oferint una calidesa a les imatges que mereix els elogis de tot observador que les contempla.

L’obturador es mou i la fotografia s’impregna a la retina de la càmera, s’hi arrapa com si tingués por de caure, com si fos tan efímera com el propi curs del temps. Els branquillons secs li fan pessigolles a les cames i somriu satisfeta, delerosa d’arribar a casa i tancar-se dins del quartet de revelatge, d’obrir la cortina química de la pel·lícula i, com una profetessa escoltant la paraula divina, revelar la bellesa submergida al fons de la cubeta.

Ha sortit a caminar a trenc d’alba. Li agrada llevar-se matí per sentir com el món es desperta a poc a poc, per notar a les galtes el primer raig de sol, tangent a la corba de l’horitzó. S’emporta la càmera i un parell de rodets, un entrepà per esmorzar, o una poma i un grapat d’ametlles. Alguns dies es dirigeix cap el bosc, on la bellesa s’arrela a la terra i a les fulles, altres dies segueix el caminet de pedra que condueix a les runes de l’antic assentament fenici. Li agrada fotografiar les flors que abracen les runes, sobretot si el dia és núvol i la llum es belluga melangiosa.

Les seves fotografies són magnífiques, d’una bellesa que fereix els sentits, que t’obliga a tancar els ulls i confiar, pacient, que si la mort ha d’endur-se’t, ho faci en aquell moment. De fet, és precisament aquesta bellesa l’objectiu del seu esforç. Però no una bellesa qualsevol, de les que se’n troba mitja dotzena a les paradetes de segona mà del barri antic. Ella cerca la bellesa sublim, la bellesa perfecta, la plasmació de la idea mateixa de bellesa, aquella bellesa única que inspirà el mateix creador a entortolligar les galàxies, a justificar mil milions d’anys de foc roent dins les estrelles.

Coneixedora dels principis d’incertesa, és conscient que aquell ideal de bellesa només l’aconseguirà deixant governar l’atzar, obrint el diafragma a l’aleatorietat més sincera i absoluta. Per això no es cansa de fer fotografies, i d’esperar els colors que bateguen existència al fons de les cubetes, i d’albirar el dia, quan menys s’ho esperarà, que l’espurna de llum corprenedora sublimarà l’espai i el temps i ho convertirà tot plegat en un conte de Scheherezade.

Aquell dia, mentre manté la respiració i acosta l’objectiu a les petites flors blaves i grogues que sospiren d’avorriment al pla vertical d’una columna, mentre els branquillons secs juguen a perseguir la seva ombra, no s’adona que, darrera seu, a recer de les fulles verdíssimes d’un noguer, un noi li està fent una fotografia.

29 comentarios:

  1. M'ha agradat la idea de reciprocitat... i te l'he copiat.

    El blog ja té vida!

    ResponderEliminar
  2. The wolf and the squirrel.
    A squirrel was jumping from branch to branch and fell right onto a sleepy wolf. The wolf jumped up and wanted to eat her.
    "Let me go" begged the squirrel.
    " very well," said the wolf,." i will let you go ,only you must tell me why you squirrels are so happy.I''m always so miserable, but you are always playing and hopping about up there."
    "First let me go onto the tree, and i''ll tell you from there, for i''m afraid of you."
    The wolf let her go, and the squirrel jumped onto the tree and said:
    " you''re miserable because you are bad.Yr badness burns yr heart. And we''re happy because we''re good and never harm a soul".
    scor kvinder onlinetannregulering

    ResponderEliminar
  3. M'ha agradat la idea de reciprocitat... i te l'he copiat.

    El blog ja té vida!
    Messages On Holdlong island computer repair

    ResponderEliminar
  4. Es va incorporar una mica, intentant recuperar el compàs normal de la respiració. Inhalant i exhalant consciència. Amb el cap encara penjant d’un costat de llit examinava el terra moll i la paret lleugerament esquitxada, com si llegís els pòsits del cafè.
    water pressurecure for cancer

    ResponderEliminar
  5. .constantinoble, bizanzi, Qusţanţaniyyeh, istambul... capes i més capes de cultura,... si ens posséssim a arrancar el paper de les parets trobaríem frescs romans i, sota les rajoles, encara hi ha humitat dels harems turcs ...modern rugsshop online

    ResponderEliminar
  6. "What is a friend? I will tell you...it is someone with whom you dare to be yourself."sallepdf splitter

    ResponderEliminar
  7. Inmates released two correctional officers they had held for a week in the tower at the state prison complex. The inmates captured the officers a week ago after the two officers tried to quell a food fight in the main dining room. The food fight erupted when the prisoners discovered that their candy ration had been cut in half.
    home security systems free installationdiet tea

    ResponderEliminar
  8. send text message from computerbedroom furniture
    Es va incorporar una mica, intentant recuperar el compàs normal de la respiració. Inhalant i exhalant consciència. Amb el cap encara penjant d’un costat de llit examinava el terra moll i la paret lleugerament esquitxada, com si llegís els pòsits del cafè

    ResponderEliminar
  9. Este comentario ha sido eliminado por el autor.

    ResponderEliminar
  10. bn 10 dragon

    Fisher Space pensOh my god I absolutely love your blog!!
    I read every post immediately and I have to say I like every one of them!!

    ResponderEliminar
  11. replica rolex submariner

    6 month braces
    Thank You a ton for writing such a wonderful piece of information.
    Keep sharing such ideas in the future as well. This was actually what I was looking for, and I am glad to came here!

    ResponderEliminar
  12. you are invited to follow my blog
    Very nice sitcom to watch online. Funny and entertaining.
    relationship counselling Bournemouth

    Heart disease

    ResponderEliminar
  13. city hotels edinburgh

    bareboat charter greece
    Inmates released two correctional officers they had held for a week in the tower at the state prison complex. The inmates captured the officers a week ago after the two officers tried to quell a food fight in the main dining room. The food fight erupted when the prisoners discovered that their candy ration had been cut in half.

    ResponderEliminar
  14. send text message from computer

    bean bag patterns
    Es va incorporar una mica, intentant recuperar el compàs normal de la respiració. Inhalant i exhalant consciència. Amb el cap encara penjant d’un costat de llit examinava el terra moll i la paret lleugerament esquitxada, com si llegís els pòsits del cafè

    ResponderEliminar
  15. Airport Car Rental

    Exhibition Displays
    I sometimes do that myself.? Most of my landscapes are done just from memory. Thanks for sharing this video :)
    hola! me encantan tus trabajos, son muy finos y bonitos. Y me gusta especialmente el cuadro grande de Beatrix Potter. Mi amiga va a tener un bebé y me encantaría hacerlo para regalarselo. Podrías mandarme el esquema? mi mail es lerk73@hotmail.com.

    ResponderEliminar